ApoB/ApoA1 kvot

ApoB/ApoA1 kvot

Just nu för 349 kr
349

Ny forskning visar att genom att mäta kvoten mellan apolipoproteiner ges ett säkrare resultat än för andra analyser för att utvärdera risk för hjärt- och kärlsjukdom.
 

Kolesterol och triglycerider är mycket olösligt i vatten och är därav i behov av proteiner för att kunna transporteras runt i blodet. Dessa transportproteiner kallas för lipoproteiner och skapas i levern och i tarmarna. Det finns olika lipoproteiner som vart och ett har till uppgift att transportera kolesterol och triglycerider ifrån olika vävnader till olika mål.

Lipoproteinerna innehåller också proteiner kallade APO-lipoproteiner. Vilka är olika beroende av vilket slutmål lipoproteinet har.

Ny forskning visar att genom att mäta kvoten mellan APO lipoproteiner ges ett säkrare resultat än för andra analyser för att utvärdera risk för hjärt- och kärlsjukdom. Kvoten kan förutsäga risken för hjärtinfarkt vid alla nivåer av kolesterol och triglycerider och är det mest robusta av alla mått som förutsäger akut hjärtinfarkt och plötslig död.

Riskkurvan för kvot ApoB/ApoA1 är brant med en fyra gånger ökad risk för män under 70 år då kvoten låg på 1,4.

För kvinnor är det jämfört med en fem gånger högre risk för hjärtinfarkt vid en kvot på 1,2.

 

Skribent: Lovisa Ryding, (Bachelor of Medical Science) med huvudområde inom biomedicinsk laboratorievetenskap.

© Blodkollen Sverige AB 2014

Innan du tar provet

Viktigt inför din provtagning

  • Ta med Giltig Legitimation

Mat och alkohol

  • Undvik fet mat och alkohol dagen före din provtagning