LDL/HDL Kvot

LDL/HDL Kvot

Just nu för 299 kr
299

Genom att mäta kvoten mellan det fett som ska tas upp och det fett som kroppen vill göra sig av med kan man se förhållandet mellan fettinlagring och fettförbränning.

* OBS! För att mäta kvoten måste både HDL och LDL-kolesterol beställas
* OBS!! Vid triglyceridvärden över 4,0 mmol/L beräknas inte LDL-Kolesterol

Kolesterol och triglycerider är fettpartiklar som transporteras i blodet till behövande vävnader och det sker då i speciella protein-kolesterolpaket med namn som LDL (Low density lipoprotein) och HDL (High density lipoprotein).
LDL kallas ibland även för det onda kolesterolet, är det som tas upp av kroppen och förs till cellerna för att tas upp och metaboliseras. HDL som även kallas för det goda kolesterolet, är det som ska ut ur kroppen efter att cellerna gjort sig av med överflödigt fett. Genom att mäta kvoten mellan det fett som ska tas upp och det fett som kroppen vill göra sig av med kan man se förhållandet mellan fettinlagring och fettförbränning.

 

Skribent: Lovisa Ryding, (Bachelor of Medical Science) med huvudområde inom biomedicinsk laboratorievetenskap.
Granskare: David Jonsson, näringsfysiolog (Master of science in Nutrition), Pauluns Näringscenter.

© Blodkollen Sverige AB 2014

Innan du tar provet

Viktigt inför din provtagning

  • Ta med Giltig Legitimation

Mat och alkohol

  • Undvik fet mat och alkohol dagen före din provtagning
  • Provet ska tas fastande vilket betyder att ingen mat ska ha intagits på tolv timmar innan provtagningen. Observera att allt utom vatten samt te och kaffe utan tillsatser av socker eller mjölk räknas, även eventuella mediciner