Vi har precis bytt sida under de senaste dagarna. Upptäcker du något fel så kontakta oss via MAIL

Analyslista

Hormoner
Vitaminer/ Mineraler
Blodfetter
Blodsocker
Blodbild
Njurar
Hjärta/Kärl
Ämnesomsättning
Prostata
Lever
Alkoholkonsumtion
Immunförsvar
Reumatism
Allergi
Mage/Tarm

Triglycerider

Triglycerider är kroppens vanligaste form för att lagra fett och kommer ifrån den mat vi äter. Höga triglyceridnivåer i blodet kan vara ett tecken på en ohälsosam livsstil då en bättre sådan håller triglyceriderna borta ifrån blodet då de istället tas upp och konsumeras av cellerna.

Vid eventuella avvikelser hänvisar vi dig till din läkare.

Fett är väldigt energirikt och behöver inte något vatten för att lagras och är därför ett bättre alternativ för kroppen att lagra energi på än i form av glykogen, som består av kolhydrater och som kräver mycket vatten för att lagras.

Triglycerider finns i många varianter och består av tre fettsyror kopplade till en glycerolmolekyl. Eftersom fettsyrorna är av mycket varierande längd finns det väldigt många olika kombinationer av triglycerider men i en blodanalys av triglycerider ingår samtliga.
Som allt fett är triglycerider svårlösliga i vatten och måste ha hjälp för att transporteras i blodet och gör det tillsammans med kolesterol kopplade till apolipoproteiner.

Höga triglyceridnivåer i blodet kan vara ett tecken på en ohälsosam livsstil då en bättre sådan håller triglyceriderna borta ifrån blodet då de istället tas upp och konsumeras av cellerna.
Ihållande och höga halter av triglycerider i blodet bidrar, tillsammans med kolesterol, till att täppa igen blodkärlen och orsaka farliga förträngningar. Höga triglyceridnivåer kan också vara tecken på diabetes då kroppen vid detta tillstånd blir sämre på att använda kolhydrater som energikälla.

Det är farligare för kvinnor än för män att ha höga triglyceridvärden och även om du äter en kost snål på fett kan dina triglyceridvärden vara höga då kroppen lätt omvandlar socker, kolhydrater, alkohol m.m. till triglycerider.

 

Skribent: Lovisa Ryding, (Bachelor of Medical Science) med huvudområde inom biomedicinsk laboratorievetenskap.
Granskare: David Jonsson, näringsfysiolog (Master of science in Nutrition), Pauluns Näringscenter

© Blodkollen Sverige AB 2015

Denna analys finns på alla våra orter.

Innan du tar provet

Viktigt inför din provtagning

  • Ta med Giltig Legitimation
  • Kroppsaktivitet kan påverka analysen varför träning innan provtagning bör undvikas

Mat och alkohol

  • Provet ska tas fastande vilket betyder att ingen mat ska ha intagits på tolv timmar innan provtagningen. Observera att allt utom vatten samt te och kaffe utan tillsatser av socker eller mjölk räknas, även eventuella mediciner