Vad är fel med att bara äta lite av allt?
En vanlig motreaktion mot de dieter som är populära idag är ”det är väl bara att äta lite av allt och röra på sig tillräckligt?”. Det behöver inte vara något som helst fel på det resonemanget men det beror förstås på vad lite och allt innebär. Många människor som själva anser sig äta hälsosamt inser inte att det mesta de äter är ganska hårt processad1. mat. Felet med raffinerade2. och processade livsmedel är att de generellt innehåller ganska lite näring samtidigt som de innehåller mycket av lättillgänglig energi. Det innebär att maten mättar dåligt och snabbt gör oss hungriga igen vilket innebär att vi lätt äter för mycket samtidigt som vi inte får i oss så mycket näring.
Ät hel mat!
Om vi kokar ner resonemanget ovanför till ett handfast råd så lyder rådet ”Ät hel mat”. Vad menar vi då med hel mat? Hel mat är oförstörda livsmedel i eller nära sin naturligaste form.
Om nästan allt du äter är livsmedel som kommer direkt från åkern, växthuset, skogen, havet osv. utan onödig processning eller förädling* förutom det du själv gör i ditt kök så kommer du automatiskt att äta väldigt hälsosamt. Rent praktiskt innebär det att du försöker äta mest av grönsaker, bär, frukt, rotfrukter, hela korn/gryn (råris, quinoa, havre mm), baljväxter (bönor, linser mm), nötter, fröer, fisk, skaldjur, fågel, kött och så vidare. Du försöker samtidigt att minska intaget av raffinerade* produkter, framförallt sådana som innehåller mycket socker och mjöl.
Anpassa din kost efter ditt sätt att leva
För att äta hälsosamt behöver du egentligen inte tänka på så mycket mer än att basera din kost på bra livsmedel. Om du äter hyfsat varierat och inte utesluter någon enskild livsmedelsgrupp så kommer du med största sannolikhet att ha ett bra näringsintag och en lagom nivå av både fett, kolhydrater och protein. I vissa situationer kan man trots det tjäna på att fokusera lite extra på specifika delar av kosten. Tränar du mycket är det förstås vettigt att äta mer av sådant som gynnar dina träningsresultat. Om du tvärt om inte rör på dig så mycket blir det viktigare att äta mat som håller dig mätt och mentalt alert och samtidigt ger dig all den näring din kropp behöver. Många människor vill gå ner några kilo och då är det förstås fördelaktigt att äta mer av sådant som mättar bra utan att ge alltför mycket kalorier. Om du har några av våra vanligaste hälsoproblem (diabetes, höga blodfetter, högt blodtryck eller stort midjemått) finns det också specifika detaljer i kosten som kan hjälpa dig att förbättra värdena.
En bra matfilosofi utgår från tanken att det bästa för din hälsa generellt är att äta mer av mat som består av naturliga, oförändrade råvaror, tillagade från grunden. Det innebär självklart inte att alla processade* varor är bannlysta. Se det istället som en strävan att äta mer av rena naturliga råvaror och minska mängden av framför allt hårt processad mat. Hälsosamt ätande är inte antingen eller, svart eller vitt, utan en skala från väldigt hälsosamt till väldigt ohälsosamt. Det innebär att du inte måste ändra på allt för att få en effekt. Om du bara byter ut ETT enda mindre hälsosamt livsmedel mot ett mer hälsosamt så har du gjort något väldigt bra.
Här brevid följer en lista med livsmedel som gärna får utgöra en så stor del av din kost som möjligt.
Alla livsmedel i denna lista är vad vi kallar ”hela livsmedel”.
Bra livsmedel
Protein
Fisk
Fågel
Skaldjur
Ägg
Rött Kött (max 500 g/vecka enligt livsmedelsverket, gärna vilt)
Bönor/linser
Kolhydrater
Grönsaker som paprika, gurka, tomat, salladsblad mm
Rotfrukter
Grova grönsaker som kål, broccoli, blomkål,
Kokt Potatis
Bönor/linser
Ärtor/majs
Råris
Mathavre
Quinoa
Frukt och bär
Fett
Fet fisk
Naturella nötter
Naturella frön
Oliver
Avokado
Ägg
Det finns också livsmedel som inte helt faller in i kategorin ”hela livsmedel men som trots det är sammankopplade med god hälsa.
Kallpressad Olivolja
Kallpressad Rapsolja
kokosfett
Keso
Kvarg
Naturell yoghurt
Konserverad fisk
Konserverade bönor/linser
Kokosflingor
kokosmjölk
Livsmedel som du mår bättre av att minska intaget av. Observera att alla dessa livsmedel är hårt processade*.
Läsk,godis, bakverk och andra sockerbaserade livsmedel
Mjölbaserad mat som bröd och pasta
Färdiga pulversåser, pulvermos mm
Snabbris, cous cous och andra ”snabblivsmedel”
Öl och sprit
En bra variant på en ”tallriksmodell” för att äta hälsosamt och samtidigt få lätt att hålla vikten är denna.
Protein: ät minst 150 gram av något proteinrikt som kyckling eller fisk till dina huvudmåltider, till frukosten kan två kokta ägg vara ett bra alternativ. Försök hålla proteindelen så ren som möjligt och utan paneringar eller liknande.
Kolhydrater: Om du inte har en väldigt aktiv livsstil är en lagom mängd av kolhydrater ungefär motsvarande din knutna näve, alltså 1,5-2 dl av råris, quinoa, potatis eller liknande. Vill du väga maten är ungefär 100-150 gram en lagom mängd kolhydrater.
Fett: Försök att få det mesta av ditt fett från naturliga oförädlade källor. Nötter, oliver och avokado och fet fisk är att föredra framför smör, margariner och oljor så försök att låta dessa bra källor dominera.
Grönsaker: Oavsett vilket mål du har är grönsakerna dina bästa vänner. Ju mer du äter av dem, desto mättare blir du och samtidigt får du i dig massor med bra näringsämnen som gör underverk för din hälsa. Vill du minska i vikt är en bas av mycket grönsaker i varje måltid ett bergsäkert tips.
Vatten. Drick gärna en 3-5 dl vatten till alla dina måltider. Du släcker då törsten utan att få i dig onödigt socker och du blir dessutom mättare.
* Helfabrikat är sådant som redan är färdigtillagat och bara behöver värmas på exempelvis;
- Djupfryst färdigmat
- Mamma Scans köttbullar
- Färdig pannbiff
* Halvfabrikat är sammansatta produkter som du måste tillreda själv exempelvis;
- Korv
- Falukorv
- Pasta
- Pulvermos
* Processad (raffinerad) mat är mat som genomgått en förädlingsprocess alltså är mer eller mindre industriellt bearbetade och därmed har förlorat en betydande del av sitt ursprungliga näringsvärde.
* Oprocessad (oraffinerad) mat är mat som är naturlig och inte har behandlats så mycket innan det serveras.
Daniel Jonsson/Näringsfysiolog Paulúns näringscenter