Doktorn svarar

Här kan du läsa om vanliga sjukdomar och dess symptomer och vad du ska göra för att undvika dem.

Hypotyreos

Hypotyreos

Hypotyreos är en sjukdom som drabbar sköldkörteln. Körteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner som styr ämnesomsättningen och därmed påverkar nästan alla kroppens funktioner. Då sköldkörteln tillverkar för lite hormoner går kroppen på sparlåga och man får en lägre ämnesomsättning vilket påverkar hela din kropp och dämpar dess förmåga till energikrävande aktiviteter i samtliga organ.

Symptom på hypotyreos

  • Trötthet eller nedsatt ork
  • Depression
  • Koncentrationssvårigheter
  • Att man känner sig frusen
  • Torr hud och torrt hår
  • Förstoppning
  • Försämrat minne

Orsaker till Hypotyreos

En orsak till att sköldkörteln producerar för lite hormon är att kroppens egna immunförsvar har angripit sköldkörteln och orsakar en nedbrytning av fungerande körtelvävnad. Detta kallas för hashimotos sjukdom. Andra orsaker kan vara att man haft en infektion i sköldkörteln eller i hypofysen. Även graviditet och jodbrist kan påverka.
Hypotyreos är vanligare hos kvinnor än hos män. Det förekommer i alla åldrar, men är vanligast hos medelålders och äldre människor.
 

Behandling vid hypotyreos

Den absolut vanligaste behandlingen man får mot hypotyreos består av sköldkörtelhormonet tyroxin i tablettform, så kallat Levaxin. Behandlingen är oftast livslång och syftar till att få ämnesomsättningen i balans. När man får behandling med Levaxin måste man gå till läkaren regelbundet för att kontrollera sina värden med hjälp av ett blodprov.
När man är gravid kan man behöva öka dygnsdosen sitt läkemedel. Om man inte får behandling fören underfunktion av sköldkörteln kan det minska möjligheterna att bli gravid.
 

Om du misstänker att du har hypotyreos

Om man misstänker att man har hypotyreos kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral. För snabb kontroll kan du enkelt beställa ett av våra analyspaket vilka är utarbetade i samarbete med sköldkörtelföreningen. Inom ett par dygn erhåller du då tydliga svar på dina värden, vad de kan betyda för dig samt konkreta tips på hur du förbättra dina värden. Vid avvikande resultat ses dina svar över av vår läkare.