Senaste från oss

Här kan du läsa våra senaste inlägg som handlar om bland annat kropp och hälsa

Individanpassad viktnedgång genom blodprov

Genom ett enkelt blodprov kan man komma fram till den enskilde individens bästa metod för att gå ner i vikt. De bekräftade nyligen den danska forskaren Mads Fiil Hjort i en studie. Kostråden kan sedan anpassas individuellt beroende på hur mycket socker och insulin man har i blodet, konstaterar han.

Enligt Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2016 är hela 51 procent av svenskarna i åldrarna 16–84 år överviktiga eller feta. Samma rapport visar också att ökningen för fetma är större än för övervikt och att den totala ökningen under de senaste tio åren innebär att en markant mindre andel av befolkningen nu har ett BMI under 25, vilket klassas som normalvikt.

Kosten kan anpassas mer individuellt

Sett ur ett globalt perspektiv är folkhälsan i Sverige samtidigt god. Bland annat ser vi minskad dödlighet i såväl hjärt-kärlsjukdom som de fyra vanligaste cancerformerna. Att samhällsproblemen övervikt och fetma trots detta ökar har sedan tidigare konstaterats vara ett resultat av att vi i allmänhet äter mer och dessutom fel kost i kombination med att vi rör oss mindre.

Men enligt Mads Fiil Hjorth, forskare på Köpenhamns universitet, kan den viktiga kostdelen anpassas betydligt mer efter individuella förutsättningar. Och svaren hittar man i blodet.

– Tidigare har man trott att alla ska äta samma slags kost. Men vi har funnit att man kan säga vilka som bör skära ned på fettet och vilka som bör undvika kolhydrater, berättade han nyligen för SVT Nyheter.

Alla behöver inte vara rädda för kolhydrater

Hjort har genomfört studien i samarbete med universitet i flera delar av världen och resultaten har nyligen publicerats i den amerikanska tidskriften ”American Journal of Clinical Nutrition”. Den visar att de som har en normal reglering av socker bör få rådet att i högre grad skära ned på fettet och inte vara så rädda för kolhydrater.

Samtidigt ska de som har höga nivåer av blodsocker och kanske riskerar att utveckla diabetes typ 2 bör i sin vara försiktiga med kolhydrater och inte vara så rädda för fett. De senare bör också tänka på att få i sig mycket fiber, enligt samma studie.

Genom blodprov kan individuella kostråd ges 

Studien bestod av sex stora försök, där försökspersonerna åt efter olika sunda kosttyper, studerades och utvärderades. Man fann alltså att blodsockernivån var utslagsgivande för vilken kosttyp som ledde till störst viktminskning.

– Nu är det blodprov vi har studerat, och vi kan sannolikt få fram ännu mer förfinad information genom att analysera avföring och genetik. Men jag tror att det här är det första allvarliga steget mot att vi gör kostråden mer personliga, säger Mads Fiil Hjorth.

Källa: SVT Nyheter/TT