Senaste från oss

Här kan du läsa våra senaste inlägg som handlar om bland annat kropp och hälsa

Individanpassad viktnedgång genom blodprov

Nyheter | Individanpassad viktnedgång genom blodprov

2017-08-08

Genom ett enkelt blodprov kan man komma fram till den enskilde individens bästa metod för att gå ner i vikt. De bekräftade nyligen den danska forskaren Mads Fiil Hjort i en studie. Kostråden kan sedan anpassas individuellt beroende på hur mycket socker och insulin man har i blodet, konstaterar han.

Inflammation kan dämpas med färgämne i grönsaker

Forskning | Inflammation kan dämpas med färgämne i grönsaker

2017-08-01

Näringsämnet lutein, som finns i flera färgstarka grönsaker och frukter, kan dämpa inflammation. Det har forskare vid Linköpings universitet uppmärksammat. Fynden pekar på att lutein i sig självt har anti-inflammatoriska effekter hos patienter med kranskärlssjukdom.

Vid kranskärlssjukdom, som hjärtinfarkt och kärlkramp, är inflammation en viktig komponent.

Hjärt-kärlsjukdomar minskar och diabetespatienter är de stora vinnarna

Nyheter | Hjärt-kärlsjukdomar minskar och diabetespatienter är de stora vinnarna

2017-06-26

Läkaren och doktoranden Aidin Rawshani konstaterar i en studie att hjärt-kärlsjukdomar har minskat rejält i Sverige sedan slutet av 90-talet. Relativt sett är det personer med diabetes typ 1 och 2 som är de stora vinnarna, menar han.

– Det är en enorm förbättring och ett kvitto på vad som hänt inom diabetes- och hjärt-kärlsjukvården i hela Sverige, säger Aidin Rawshani, som är läkare och doktorand inom molekylär och klinisk medicin vid Sahlgrenska akademin. .

För tidig födsel kopplas till ökad risk för hjärtsvikt

Forskning | För tidig födsel kopplas till ökad risk för hjärtsvikt

2017-05-31

Barn som föds för tidigt löper ökad risk att utveckla hjärtsvikt under barn- och ungdomsåren. Det visar forskare vid Karolinska Institutet i en ny studie.

Allt fler och allt yngre barn överlever för tidig födsel. Barnet exponeras då för livet utanför livmodern medan organen fortfarande är omogna och kroppen ännu inte är helt förberedd för den stora omställning som det innebär att födas.

Gympa varje dag ska ge bättre skolresultat

Forskning | Gympa varje dag ska ge bättre skolresultat

2017-05-17

Sämre kondition, sämre styrka och ökad fetma. Larmrapporterna om skolelevernas fysiska status duggar tätt. Men ingen ansvarig gör något åt det.

Det menar idrottsläraren Tommy Lénberg som startat ett eget forskningsprojekt där eleverna har 20 minuter extragympa - varje dag. Det ska ge bättre studieresultat.

– Är du fysiskt aktiv så ökar inlärningen, säger han.

Tommy Lénberg har varit idrottslärare i 20 år. Under sina år som lärare har han kunnat se förändringen, hur allt fler ungdomar får allt sämre kondition.

Bättre sätt att diagnostisera och behandla fibromyalgi i sikte

Forskning | Bättre sätt att diagnostisera och behandla fibromyalgi i sikte

2017-05-15

Fibromyalgi har länge setts som ett psykosomatiskt tillstånd utan tydlig biologisk förklaring. Men nu visar forskare att drabbade kan ha en kronisk inflammation både i centrala nervsystemet och i övriga kroppen. Det innebär att bättre sätt att diagnostisera och på sikt behandla sjukdomen kan vara i sikte.

För mycket kortisol kan orsaka psykisk ohälsa

Forskning | För mycket kortisol kan orsaka psykisk ohälsa

2017-05-07

Höga halter av stresshormonet kortisol i kroppen ökar risken för långvarig psykisk ohälsa. Detta genom att viktiga DNA-processer påverkas av kortisol. Det konstaterar Camilla Glad, disputerad forskare på Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin.

Sambanden framkommer i en studie från Sahlgrenska akademin på patienter med Cushing’s syndrom. Men fynden öppnar också för ny hantering av andra stressrelaterade tillstånd som ångest, depression och posttraumatisk stress, menar Camilla Glad.

Nutritionsteam ska minska undernäring hos inneliggande patienter

Nyheter | Nutritionsteam ska minska undernäring hos inneliggande patienter

2017-05-02

Enligt nationella studier förekommer malnutrition och undernäring hos cirka 40 procent av alla patienter som vårdas inneliggande på sjukhus. Därför kommer ett nytt nutritionsteam att bildas på Akademiska sjukhuset, lett av chefsläkare Margareta Öhrvall.

Det är för att stärka nutritionsbehandlingen hos svårt sjuka vuxna patienter som teamet ska bildas. Vikten av matvanor och nutrition uppmärksammas också under temadagar på sjukhuset 2–5 maj, berättar man.

Sofia Antonsson: ”Ta inte bort gluten utan att veta varför!”

Kost | Sofia Antonsson: ”Ta inte bort gluten utan att veta varför!”

2017-04-25

”En kaka utan gluten är också en kaka och den innehåller många gånger mer socker och fett än originalprodukten. För den som inte har celiaki/glutenintolerans behöver det inte vara mer hälsosamt att äta glutenfritt”. Det säger dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson angående den rådande debatten kring glutenfri kost och dess effekter.