Senaste från oss

Här kan du läsa våra senaste inlägg som handlar om bland annat kropp och hälsa

Valfria blodanalyser dämpar oro för folksjukdomar

Nyheter | Valfria blodanalyser dämpar oro för folksjukdomar

2018-10-26

Allt fler människor vill ha proaktiv koll på sina blodvärden och därmed sin allmänhälsa. Detta för att undvika att i framtiden drabbas av folksjukdomar genom att i tid få råd kring eventuella avvikelser. ”Många gånger räcker det med kost- eller livsstilsförändringar, vilket dämpar oro hos våra användare och motiverar dem till att ta kontroll över sin hälsa”, berättar Lovisa Ryding, pionjär inom området blodanalyser online genom e-tjänsten Blodkollen.

Kan vi skylla all viktuppgång på hypotyreos?

Nyheter | Kan vi skylla all viktuppgång på hypotyreos?

2018-09-20

Att ha drabbats av sköldkörteldiagnosen hypotyreos kan vara nog så tufft med symtom som värk, minnessvårigheter, enorm trötthet och allt för ofta viktproblem. De flesta går upp oförklarligt i vikt men de finns även de som bara går ner i vikt. Men kan vi själva påverka på något sätt?

Koll på blodvärden hjälpte Sofi till comeback

Träning | Koll på blodvärden hjälpte Sofi till comeback

2018-08-02

Sveriges spjuthopp Sofi Flink vann JVM-guld 2012 och gick till final i VM året efter. Sedan började skadorna komma. Men genom täta kontroller av viktiga blodvärden i samarbete med Blodkollen och halverad träningsdos är hon nu tillbaka på allvar igen. Detta efter flera år av kamp med bland annat en svår axelskada. 

Proaktiv hälsa genom valfria blodanalyser

Nyheter | Proaktiv hälsa genom valfria blodanalyser

2018-05-15

Trots oro för hälsan kontrollerar många inte sina viktiga blodvärden. Problemet är tillgängligheten. ”Här har vi en av flera fördelar med en proaktiv e-hälsotjänst som Blodkollen, där man själv kan beställa de blodanalyser man vill ha svar på”, säger överläkaren och tv-profilen Stefan Branth.  

Drycken som håller ditt blodsocker i schack

Kost | Drycken som håller ditt blodsocker i schack

2018-05-03

Små mängder krom och fem olika aminosyror utspädda i vatten före maten kan vara väldigt hälsosamt. Blandningen dämpar nämligen den stegring av blodsocker som uppstår när man äter. Nu hoppas forskare vid Lunds universitet att drycken – som smakar som vanligt mineralvatten
– ska kunna konkurrera med läskedrycker och smaksatt bordsvatten.

Celler som reglerar vårt blodsocker identifierade

Forskning | Celler som reglerar vårt blodsocker identifierade

2018-04-26

En grupp celler i bukspottkörteln, de s.k. Langerhanska öarna, har den största betydelsen för regleringen av vårt blodsocker. Det har forskare vid bland annat Karolinska Institutet kommit fram till. Fynden har betydelse för viss läkemedelsbehandling och vid transplantation av insulinproducerande celler till patienter med diabetes, menar forskarna.

Personer med alkoholproblem får hjälp via videolänk

Nyheter | Personer med alkoholproblem får hjälp via videolänk

2018-04-23

Akademiska sjukhuset öppnar en e-mottagning för personer med alkoholproblem. ”Skamkänslor och stigmatisering kring överkonsumtion av alkohol är ofta ett hinder för att söka vård. Möjligheten att få behandling för sin alkoholproblematik via videolänk gör vården mer flexibel”, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare på sjukhuset.

Hur löser vi problemet med övervikt och fetma?

Nyheter | Hur löser vi problemet med övervikt och fetma?

2018-04-12

Hälften av alla svenskar mellan 16–84 år lider av övervikt eller fetma enligt Folkhälsoinstitutet. Enligt svenskarna själva är ökad undervisning av kost- och näringslära, fler möjligheter till rörelse samt minskad skatt på hälsosam mat lösningen på problemet. Det visar en ny Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av ViktVäktarna.

Ojämlikhet i cancervården kostar tusentals liv

Nyheter | Ojämlikhet i cancervården kostar tusentals liv

2018-03-26

Cancerfonden har låtit genomföra en stor studie av socioekonomiska skillnader i cancervården. Studien, som presenteras i årets Cancerfondsrapport, visar att patienter med låg utbildning dör av cancer i betydligt högre grad än patienter med högre utbildning i Sverige. Ojämlikheten motsvarar 2900 liv om året, menar man.

Antiinflammatoriska läkemedel kan hämma muskeltillväxt

Forskning | Antiinflammatoriska läkemedel kan hämma muskeltillväxt

2018-01-10

Antiinflammatoriska läkemedel kan hämma muskeltillväxt hos unga personer i samband med styrketräning. Det visar en studie som publicerades i höstas. Tommy Lundberg är doktor i fysiologi vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska Institutet och huvudansvarig för studien.